Kek Gulung Polko Dots
Bahan - Bahan A : Motif Corak
- 1 biji telur
- 35 g tepung kek
- 20 g gula kastor
- 1 sudu tepung susu
Bahan pewarna
20 gram setiap adunan warna Hijau.Merah, Kuning dan Biru
Penyediaan adunan motif corak
- Gunakan pengadun tangan elektrik pukul semua bahan A sehingga tahap kental.
- Bahagikan adunan dalam 4 mangkuk kecil, sambil masukkan setitek pewarna dan gaul hingga rata, masukkan kedalam beg piping dan ikat ketat.
- Paipkan bentuk bulat atas kertas minyak di atas dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 150c selama 1 minit. Angkat dan ketepikan.
- 150 ml Non Dairy whip cream
- 20 gram gula kastor
- 2 pek kecil Biscuit Munchy Oat Krunch Strawberry & Blackcurrant
- 1 pek of NIPS Peanuts (tambah mengikut keperluan)
Penyediaan. Bahan Bahan B : Inti Kek
- Gunakan pengadun tangan elektrik pukul whip cream dan gula kastor sehingga kembang. Simpan dalam peti sejuk sehingga diperlu.
Kek Gulung Polko Dots
Bahan-Bahan C
- 4 telur kuning (Grade B)
- 20 g gula Kastor
- 50 ml minyak jagung
- 50 ml susu
- 80 gram Tepung Kek
- 1-2 sudu Vanilla extract
Bahan-Bahan D
- 4 putih telur
- 1/4 sudu kecil krim of tartar
- 60 gram gula kastor
- 1 titek perwarna strawberi
Tetapan Oven:
- Loyang 9"x11"
- Suhu Oven 180c- 20 minit (Api atas dan bawah.)
- Note: Atau mengikut kepanasan oven masing masing.
Cara - Cara : Penyediaan
Gaulkan Bahan-Bahan C :
- Kuning telur, gula kastor, minyak, susu dan tepung kek, vanilla ekstrak sehingga sebati.
- Pukul bahan -bahan D hingga kembang kental hingga tahap ribon.
- Kaupkan bahan C dan D dengan spatula hingga gaul rata secara perlahan sehingga rata.
- Tuang aduan ke dalam loyang motif corak tadi.
- Bakar selama 20 minit atau mengikut kepanasan oven masing masing.
- Keluarkan dari oven dan letak diatas redai selama 5 minit.
- Sapukan whip cream dan letakkan Biskut Munchy Oats Krunch Strawberry & Blackcurrent, diikuti dengan NIPS chocolate peanuts kemudian gulung hingga rapi. Sejukan dalam peti sejuk sekurangnya 2 jam.
- Taburkan NIPS peanut diatas Swiss Roll supaya corak nampak lebih menarik. Selamat mencuba jangan tak cuba.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------