Kuih Talam Pandan.
Kuih tradisional yang sangat popular mudah dan sedap, yang anda mesti cuba. Lapisan putih dimasak menggunakan santan ayam brand, manakan lapisan hijau adalah dari air pandan. Hasilnya rasa kuih talam pandan yang sangat lembut, perisa pandan, wangi dan lemak rasanya. Selamat mencuba.
Kuih Talam Pandan.
A: Bahan² Lapisan bawah (Hijau )
- 40 g tepung gandum
- 20 g tepung beras
- 30 g tepung jagung
- 30 g Tepung Tapioka
- 150 ml pandan ekstrak (dari 10 helai daun pandan)
- 250 ml syrup gula ( 80 g Gula kastor + 250 ml air)
- 1/4 sudu teh kapur
B: Bahan² Lapisan Atas (Santan putih)
- ¾ cawan Tepung Beras
- 1 kotak santan @ayambrand
- 1 kotak air sukat guna kotak santan
- 1/2 sudu kecil garam
C: Bahan² lain
- 20 cawan teh cina.
- Minyak masak yang mencukupi untuk oleskan cawan teh cina.
Cara - cara :
- Masukan semua bahan bahagian A ke dalam sebuah mangkuk. kemudian kacau rata.
- Masak sebentar adunan tersebut sehingga naik wap. ( Tapis adunan )
- Sediakan cawan teh Cina dan oleskan dengan sedikit minyak masak. Panaskan sebentar selama 1 minit di dalam pengukus.
- Tuangkan adunan A (Hijau) ke dalam cawan teh cina kukus selama 10 minit.
- Masukan semua bahagian B (Putih) ke dalam sebuah mangkuk. kemudian kacau rata.
- Masak sebentar adunan B ini sehingga naik wap. (Tapis adunan )
- Tuang adunan B yang telah dimasak sebentar tadi ke atas lapisan hijau dan kukus selama 10-15 minit.
- Keluarkan dari pengukus dan biar sehingga sejuk sebelum dikeluarkan dari cawan. Di biar sejuk sebelum dihidang.